Cursussen hout bewerken en meubelmaken

je leert een halfhoutverbinding te maken

je leert een halfhoutverbinding te maken

Cursus Hout bewerken en Meubelmaken.

Schrijf je in voor de zaterdagochtendcursus die in mei begint!

Ben je geïnteresseerd in hout en wil je leren zelf dingen te maken met dit mooie materiaal? Dan is onze praktische cursus echt iets voor jou! Kom de geur van vers hout opsnuiven tijdens de cursus Houtbewerken en Meubelmaken, van Xyleem Meubelmakerij te Nijmegen. Sinds 2012 geeft Xyleem Meubelmakerij cursussen hout bewerken en meubelmaken voor jong en oud, voor zowel beginners als gevorderden.

Gedurende het jaar worden er meerdere cursusblokken van 7 of 8 lessen gegeven. Elke week is er een les. Deze duurt 3 uur voor de 8 wekelijkse cursus en 3,5 uur voor de 7 wekelijkse cursus en is in de avonduren (van 19.30 tot 22.30 u), op de zaterdagochtend (van 9.30 u. tot 13.00 u) of s'middag (van 13.00 u. tot 16.30 u.). Er zijn gemiddeld 6 en maximaal 7 deelnemers zodat er voldoende ruimte is voor individuele begeleiding. Per blok kun je kiezen of je het basispogramma wil volgen of dat je gevorderdenopdrachten wil maken. Je kunt meerdere cursusblokken per jaar volgen, als je meer gevorderdenopdrachten wil maken. Wil je meedoen aan een cursus, schrijf je dan in voor een openstaande cursus, of de wachtlijst. Als je je inschrijft voor de wachtlijst, dan krijg je een bevestiging van je inschrijving en t.z.t. wanneer je aan de beurt bent een uitnodiging om mee te doen.

Het basisprogramma leert je veel over de eigenschappen van hout en hoe je met massief hout kunt werken. Het is uitermate geschikt voor beginners. Je oefent handige basistechnieken van houtbewerken en meubel maken, zoals bijvoorbeeld: schaven, zagen en beitelen in hout en het lijmen en milieuvriendelijk afwerken van een gemaakt object. Daarnaast maak je je eigen hamer en leer je een aantal mooie ambachtelijke houtverbindingen te maken, waaronder de zwaluwstaartverbinding. Ook maak je kennis met de verschillende houtsoorten die Nederland rijk is en hun eigenschappen. Speciale aandacht is er voor houtsoorten die niet zo bekend zijn bij het grote publiek, zoals Taxushout en Gouden Regenhout.

De gevorderdenopdrachten gaan dieper in op de vaardigheden en kennis die je opdoet tijdens het basisprogramma. Deze opdrachten zijn ook geschikt voor mensen met enige ervaring in het hout bewerken, die graag willen leren hoe je nu concreet een meubel kunt maken. Je kunt tijdens de gevorderdenopdrachten aan de slag gaan met het maken van een bankje in de Amerikaanse Shaker stijl of het maken van een kistje met ambachtelijke houtverbindingen. Het is echter ook mogelijk om in overleg naar een eigen idee een meubelstuk te maken.Tevens is er de mogelijkheid om bv. te leren hoe je beitels slijpt.

Het basisprogramma biedt je:

- kennis over hout en houtsoorten
- kennis van handgereedschappen
- beginnende meubelmakers vaardigheden
- praktische vaardigheden voor het werken met hout
- een werkboek met informatie die tijdens de cursus gegeven wordt


Bij de gevorderdenopdrachten leer je:

- inzicht in constructieleer van het meubel maken
- inzicht in factoren die een meubel stevigheid geven
- kennis over geschikte manieren van het afwerken van een meubel
- correct verlijmen van planken tot een blad
- nauwkeurig lijmen
- verdere vaardigheden in het gebruik van handgereedschappen

Kosten:

De kosten voor het volgen van een blok van 7 of 8 weken zijn € 375,- voor de basiscursus en € 405,- voor de gevorderden cursus. Voor het maken van meubelstukken naar eigen ontwerp kunnen de materiaalkosten hoger uitvallen. Studenten krijgen op vertoon van hun studentenkaart 10% korting op het cursusgeld.
Wil je meedoen met een cursus vul dan het aanmeldingsformulier in. Als je je opgeeft wordt je verzocht akkoord te gaan met de algemene voorwaarden.Klik hier voor de algemene voorwaarden.

Gedurende het hele jaar worden er cursussen gegeven: wil je meedoen? Schrijf je in voor een openstaande cursus of geef je op voor de wachtlijst. 

Opgeven kan voor de cursus die zaterdag 18 mei (van 9.30 u. tot 13 u.) begint. Data: 18 en 25 mei, 1, 8, 15, 22, en 29 juni. Vul het aanmeldformulier in. 

Opgeven wachtlijst: vul het aanmeldformulier in en zet bij opmerkingen de dagdelen van je voorkeur. Afhankelijk van je plek op de wachtlijst krijg je dan z.s.m. een uitnodiging voor deelname.

 

 

Schrijf je in voor deze cursus
ook maak je tijdens de cursus je eigen hamer

ook maak je tijdens de cursus je eigen hamer

leer hoe je een omkaderde zwaluwstaart verbinding maakt

leer hoe je een omkaderde zwaluwstaart verbinding maakt

tijdens de gevorderdencursus kun je o.a. dit Shaker-bankje maken

tijdens de gevorderdencursus kun je o.a. dit Shaker-bankje maken

detail van het bankje

detail van het bankje

Ik wil me graag inschrijven voor deze cursus